Wasvoorschrift

Elk kledingstuk heeft er een: een flapje aan de binnenkant met ietwat cryptische symbolen. Sommige zijn nog wel te ontcijferen, maar vaak weet je van de rest niet wat ze nu precies betekenen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte symbolen met bijbehorende uitleg voor:


Wassen

Onderstaande symbolen omschrijven hoe je de kleding thuis kunt reinigen in een wasmachine. Als er een horizontale streep onder het symbool staat, moet je voorzichtig met het kledingstuk zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de wasmachine op minder toeren te laten centrifugeren, een verkort programma te draaien, de hoeveelheid was in de trommel te halveren of extra water te laten gebruiken. Als er een dubbele horizontale streep onder staat, betekent dit dat er zeer voorzichtig gewassen moet worden, dat geldt bijvoorbeeld voor kleding waarop versiersels zijn geborduurd.
Er bestaan soortgelijke symbolen voor 90° C.

Wassymbolen: Golvend met het getal 60 erin. Gebruik het gewone programma, tot 60° Celsius Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 60° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
Wassymbolen: Golvend met het getal 40 erin. Gebruik het gewone programma, tot 40° Celsius Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 40° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
Wassymbolen: Golvend met getal 30 en een horizontale streep eronder. Gebruik een speciaal programma voor wol of delicate was, tot 30° Celsius Geschikt voor machinewas. Gebruik een speciaal programma voor wol of delicate was, met een maximaal watertemperatuur van 30° Celsius. Centrifugeer op lagere toeren.
Wassymbolen: Golvend met kruis er doorheen. Alleen handwas Alleen met de hand wassen, dus niet in de wasmachine.
Wassymbolen: Niet wassen of weken Niet wassen, en zelfs niet laten weken in water.

Strijken

Een strijkijzer is eigenlijk een gloeiend warme metalen plaat, waarmee je gekreukte kleding glad maakt. Wel zo fijn om net voor de dag te komen. Niet alle stoffen kunnen tegen de hoge temperatuur waarmee dit gepaard gaat. Hieronder staan de strijksymbolen die je in je waslabel tegenkomt. Elk type stof heeft zijn eigen eigenaardigheden: zo kunnen kledingstukken van katoen of linnen op de hoogste stand gestreken worden, terwijl synthetische stoffen meestal op alleen de laagste stand gestreken kunnen worden.

Wassymbolen: Strijkijzer met hierin drie (3) stippen Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
Wassymbolen: Strijkijzer met hierin twee (2) stippen Gebruik niet de heetste stand van het strijkijzer, omdat dit de kleding kan schaden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij stoffen als wol en een mix van polyester. Strijk maximaal op 150° Celsius.
Wassymbolen: Strijkijzer met hierin een (1) stip Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Wassymbolen: Strijkijzer met een kruis er doorheen. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.

Drogen

Het is natuurlijk erg handig om je was altijd te kunnen drogen wanneer het je uitkomt, zonder rekening te hoeven houden met het weer. Toch kunnen niet alle soorten kledingstoffen er goed tegen wanneer je een wasdroger gebruikt. Hieronder worden de symbolen getoond welke je in het label in je broek of T-shirt kunt vinden. Ze geven advies over of je een wasdroger kunt gebruiken en zo ja, op welke temperatuur. Zo niet, dan zijn er alsnog mogelijkheden om je kleding te drogen. Dit kan bijvoorbeeld hangend zijn, of juist liggend om vervorming te voorkomen.

Wassymbolen: Vierkant met hierin een rondje en twee (2) stippen. Gebruik van een wasdroger is mogelijk (hoge stand) Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen en tot hoge temperatuur laten drogen.
Wassymbolen: Vierkant met hierin een rondje en een (1) stip. Gebruik van een wasdroger is mogelijk (lage temperatuur stand) Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen, maar niet op hoge temperatuur.
Wassymbolen: Vierkant met hierin een rondje en een kruis er doorheen. Gebruik voor dit kledingstuk geen wasdroger Dit kledingstuk is er niet tegen bestand om in de wasdroger gedaan te worden.
Wassymbolen: Vierkant met hierin een horizontaale streep. Dit kledingstuk niet in de wasdroger, maar liggend laten drogen Geen gebruik maken van de wasdroger. Om vervorming van de kleding te voorkomen, laat je dit kledingstuk liggend drogen.
Wassymbolen: Vierkant met hierin een envelop. Dit kledingstuk niet in de wasdroger, maar hangend laten drogen Laat dit kledingstuk hangend drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.
Wassymbolen: Vierkant met hierin drie (3) verticale strepen. Dit kledingstuk niet in de wasdroger, maar nat ophangen Hang dit kledingstuk nat op om te laten drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.

Chemische reiniging (stomen / drycleaning)

Het kan voorkomen dat je niet weet of je kledingstuk door de stomerij behandelt moet worden. In principe kan dit altijd mits er het symbool, rondje met kruis er doorheen, bij staat. In dit geval is het niet mogelijk je kledingstuk chemisch te laten reinigen door de stomerij.
Mag je kledingstuk wel chemisch gereinigd worden door de stomerij? Dan geven onderstaande symbolen aan wat de meest geschikte behandeling is. Hier hoef in principe niet op te letten, dat doen ze bij de stomerij.

Wassymbolen: Rondje met de letter A er in. Normale chemische reiniging mogelijk Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals minerale terpetine of perchloor.
Wassymbolen: Rondje met de letter P er in. Normale chemische reiniging mogelijk Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals tetrachloroethene,  koolwaterstof of perchloor.
Wassymbolen: Rondje met P er in en horizontale streep eronder. Speciale chemische reiniging noodzakelijk Speciale chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals tetrachloroethene,  koolwaterstof of perchloor.
Wassymbolen: Rondje met de letter F er in. Speciale chemische reiniging noodzakelijk Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag slechts een enkele soort reinigingsmiddel gebruiken, zoals koolwaterstof, fluorcarbon of minerale tempetine.
Wassymbolen: Rondje met de letter F er in en horizontale streep eronder. Speciale chemische reiniging noodzakelijk Speciale chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag slechts beperkte reinigingsmiddelen gebruiken, met beperkingen qua temperatuur.
Wassymbolen: Rondje met een kruis er doorheen. Geen chemische reiniging mogelijk Niet geschikt voor chemische reiniging bij de stomerij. Gebruik zelf thuis ook geen vlekkenverwijderaar, aangezien de in de kleding gebruikte stof hier niet tegen bestand is.

Bleken

Bleekmiddelen, meestal op basis van chloor, zijn sterke chemische hulpmiddelen. Ze worden gebruikt om vlekken op (witte) kledingstukken te verbloemen. Doordat chloor behoorlijk agressief is, moet je er heel goed op letten dat het kledingstuk er tegen bestand is. Doe je dit niet, dan kun je misschien je kleding weggooien! Uitkijken dus.

Wassymbolen: Driehoek met hierin de letters CL. Bleken met bleekwater is mogelijk Het is mogelijk dit kledingstuk te bleken met (chloor) bleekwater of geconcentreerd bleekmiddel.
Wassymbolen: Driehoek met een kruis er doorheen. Bleken is niet mogelijk Geen (chloor)bleekmiddel gebruiken; daar is de kleding niet tegen bestand.
Abonneer en krijg 10% korting!
krijg als eerste de aanbiedingen van onze winkel
Kortingscode: